Home » Szkolenie » E-192 Pseudomonas aeruginosa w wodzie – Wykrywanie i oznaczanie wg PN-EN ISO 16266:2009 wraz z elementami dobry praktyk laboratoryjnych.

szkolenia

E-192 Pseudomonas aeruginosa w wodzie – Wykrywanie i oznaczanie wg PN-EN ISO 16266:2009 wraz z elementami dobry praktyk laboratoryjnych.

Celem szkolenia jest pozyskanie i usystematyzowanie wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej na temat badania w wodzie patogenu Pseudomonas aeruginosa.

Szkolenie obejmuje informacje na temat patogenu, wymagań prawnych jego badania w wodzie, a także metodologii wykrywania i oznaczania opartej na PN-EN ISO 16266:2009. Uwzględnia również Dobre Praktyki Laboratoryjne oraz studium przypadku najczęściej popełnianych błędów w zakresie oznaczania Pseudomonas aeruginosa.

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników mikrobiologicznych laboratoriów badania wody – tych którzy zaczynają pracę z Pseudomonas aeruginosa jak i tych, którzy pragną rozszerzyć swoją dotychczasową wiedzę.

Zakres szkolenia:

  • Wymagania obszaru regulowanego prawnie w odniesieniu do badania obecności aeruginosy w wodzie.
  • Charakterystyka mikroorganizmu – Pseudomonas aeruginosa
    Klasyfikacja
    – Właściwości
    – Źródło i Środowisko występowania
    – Ryzyka dla ludzi i instalacji jakie niesie ze sobą obecność Pseudomonasa aeruginosy
      x patogeneza & BIOFILM
  • Pożywki
  • Metody
    – Charakterystyka Metody filtracyjnej
  • Przeprowadzenie badania wg PN-EN ISO 16266:2009
    – Przygotowanie próbki analitycznej
    – Filtracja membranowa
    – Inkubacja płytek
    – Odczyt i Identyfikacja
  • Potwierdzenie ważności badania
  • Wyrażanie i Raportowanie wyników
  • WSKAZÓWKI i PRZYKŁADY Z ŻYCIA LABORATORIUM
    – Mikroorganizmy które w łatwy sposób można pomylić z aeruginosa – jak zapobiec pomyłce
    – Zakażenie wtórne – przykłady świadczące o zakażeniu wtórnym w trakcie analiz
    – Czy wzrost aeruginosa możemy zaobserwować w niededykowanych dla niego warunkach badania?
  • Pytania i Odpowiedzi

Harmonogram spotkania: 20.04.2022 godz. 9:00 – 10:30

Prowadząca:  Maria Czuba-Latoń – Mikrobiolog praktyk i pasjonatka z 14 letnim doświadczeniem, specjalizuje się w badaniach mikrobiologicznych wody oraz identyfikacji ryzyka mikrobiologicznego w przemyśle napojowym. Opracowuje materiały i przeprowadza międzynarodowe szkolenia w zakresie szeroko pojętej mikrobiologii produkcyjnej (GLP, Identyfikacje mikrobiologiczne, plany kontroli, walidacje alternatywnych metod badawczych mikrobiologicznych). Odgrywa aktywna rolę jako audytor wiodący procesów produkcyjnych w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności. Posiada doświadczenie w certyfikacji pracowników w zakresie mikrobiologii, bierze udział we wdrażaniu międzynarodowych standardów w laboratoriach.


Regulamin webinarów, Instrukcja do platform wideokonferencyjnych z których korzysta GFW dostępna TUTAJ (w Dokumentach do pobrania na dole strony)