Home » Szkolenie » E-195 Praktyczne wykorzystanie mikrobiologii w produkcji wody butelkowanej

szkolenia

E-195 Praktyczne wykorzystanie mikrobiologii w produkcji wody butelkowanej

Celem szkolenia jest pozyskanie i usystematyzowanie wiedzy zarówno praktycznej jak i teoretycznej na temat mikrobiologicznego badania wody w trakcie procesu produkcji wody butelkowanej.

Szkolenie obejmuje informacje na temat wymagań prawnych dla producentów wód butelkowanych w aspekcie badań mikrobiologicznych. Przedstawia również aspekt ryzyka mikrobiologicznego (biofilm, zakażenia krzyżowe), informacje jak zarządzać  i minimalizować ów ryzyko poprzez wdrożenie zgodnego planu kontroli mikrobiologicznej. Na zakończenie szkolenia omówiony zostanie aspekt zastosowania mikrobiologii jako prewencji dla produkcji wód butelkowanych.

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników zakładów produkujących napoje, szczególnie producentów wód butelkowanych – tych którzy zaczynają pracę z mikrobiologią i bezpieczeństwem żywności, jak i tych, którzy pragną rozszerzyć swoją dotychczasową wiedzę.

Zakres szkolenia

  • Mikrobiologia wody
    – Patogeny wodne: coli, bakterie grupy coli, Pseudomonas aeruginosa, Enterokoki kałowe, Clostridium perfringens
    Ogólna Liczba Bakterii
    – Drożdże i Pleśnie
    – Wirusy
  • Wymagania mikrobiologiczne w produkcji wody butelkowanej:
  • Wymagania regulowane prawnie z obszaru produkcji wody butelkowanej zgodnie z RMZ z dnia 31.03.2011 w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych
  • Ryzyka mikrobiologiczne występujące w trakcie procesu produkcyjnego – dla produktu gotowego oraz dla instalacji.
    – BIOFILM – tworzenie i przykładowe narzędzia do jego usuwania
    – Zakażenia krzyżowe
  • Zarządzanie ryzykiem poprzez wewnętrzny planu kontroli mikrobiologicznej procesu produkcyjnego
  • Projektowania i nadzorowania wewnętrznych planów kontroli mikrobiologicznej
  • Zarządzanie wynikami mikrobiologicznymi kluczem dla bezpiecznego produktu
    – Korekta, Działania korygujące i Doskonalące
    – Szanse jakie daje nam analiza trendów mikrobiologicznych
  • Mikrobiologia jako prewencja
    -Mapowanie mikrobiologicznego procesu produkcyjnego
    -Budowanie świadomości nt ryzyka mikrobiologicznego – szkolenia, komunikacja
  • Benefity monitoringu mikrobiologicznego
    – zapobieganie wycofaniu produktu z rynku
    – zapobieganie utraty reputacji marki
    – budowanie stabilnej, bezpiecznej marki na rynku produkcji żywności
    – spokojny sen 😊
  • Pytania i Odpowiedzi

Harmonogram spotkania: 22.10.2021 godz. 9:30 – 11:00

Prowadząca:  Maria Czuba-Latoń – Mikrobiolog praktyk i pasjonatka z 14 letnim doświadczeniem, specjalizuje się w badaniach mikrobiologicznych wody oraz identyfikacji ryzyka mikrobiologicznego w przemyśle napojowym. Opracowuje materiały i przeprowadza międzynarodowe szkolenia w zakresie szeroko pojętej mikrobiologii produkcyjnej (GLP, Identyfikacje mikrobiologiczne, plany kontroli, walidacje alternatywnych metod badawczych mikrobiologicznych). Odgrywa aktywna rolę jako audytor wiodący procesów produkcyjnych w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności. Posiada doświadczenie w certyfikacji pracowników w zakresie mikrobiologii, bierze udział we wdrażaniu międzynarodowych standardów w laboratoriach.


Regulamin webinarów, Instrukcja do platform wideokonferencyjnych z których korzysta GFW dostępna TUTAJ (w Dokumentach do pobrania na dole strony)

Zapraszamy!