E-242 Wytyczne i wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP), Dobrych Praktyk Higienicznych (GHP) i Dobrych Praktyk Magazynowych (GWP) w praktyce dla producentów napojów oraz wód butelkowanych.
Celem szkolenia jest pozyskanie i usystematyzowanie wiedzy, opartej na praktycznych przypadkach, z wytycznych i wymagań Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP), Higienicznych (GHP) i Magazynowych (GWP) dla producentów napojów oraz wód butelkowanych zgodnych z wymaganiami systemu HACCP oraz FSSC 22000 (wymagania techniczne).
Zakres szkolenia:
– System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
-Powiązanie GMP, GHP, GWP z systemem HACCP oraz wymaganiami technicznymi systemu Bezpieczeństwa Żywności
– Obszary i programy funkcjonowania zasad GMP, GHP, GWP
- Budynki – konstrukcja, zabezpieczenie dostępów, strefy wrażliwe i krzyżowanie się dróg, ochrona przed szkodnikami
- Urządzenia – nadzór nad urządzeniami, proces mycia i dezynfekcji
- Personel – wymagania zdrowotne, higiena, szkolenia, budowanie świadomości
-Najczęściej popełniane błędy w zakresie GMP, GHP, GWP w procesach rozlewniczych.
-Projektowanie programu zapewnienia zgodności wymagań GMP, GHP, GWP w zakładzie produkcyjnym
-Pytania i Odpowiedzi
Szkolenie skierowane jest do:
– Kierownictwa/ Właścicieli Przedsiębiorstw
– Pracowników działów jakości
– Pracowników produkcji
– Pracowników utrzymania ruchu
– Pracowników magazynów
działających w branży produkcji napojów oraz wód butelkowanych, pragnących zdobyć/ rozszerzyć wiedzę w zakresie wymagań Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP), Higienicznych (GHP) i Magazynowych (GWP), mających zastosowanie podczas kontroli, produkcji, magazynowania napojów oraz wód butelkowanych.
Harmonogram spotkania: 15.11.2022 godz. 9:00 – 11:30
Prowadząca: Maria Czuba-Latoń – Mikrobiolog praktyk i pasjonatka z 14 letnim doświadczeniem, specjalizuje się w badaniach mikrobiologicznych wody oraz identyfikacji ryzyka mikrobiologicznego w przemyśle napojowym. Opracowuje materiały i przeprowadza międzynarodowe szkolenia w zakresie szeroko pojętej mikrobiologii produkcyjnej (GLP, Identyfikacje mikrobiologiczne, plany kontroli, walidacje alternatywnych metod badawczych mikrobiologicznych). Odgrywa aktywna rolę jako audytor wiodący procesów produkcyjnych w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności. Posiada doświadczenie w certyfikacji pracowników w zakresie mikrobiologii, bierze udział we wdrażaniu międzynarodowych standardów w laboratoriach.
Regulamin webinarów, Instrukcja do platform wideokonferencyjnych z których korzysta GFW dostępna TUTAJ (w Dokumentach do pobrania na dole strony)