E-442 Jakość wody surowej i uzdatnionej – wymogi, kontrola
Omówienie aktualnych wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia oraz parametrów wody surowej. Zakres badań, częstotliwości kontrolne, obowiązki operatora i współpraca z nadzorem sanitarnym. Praktyczne konsekwencje przekroczeń i sposoby minimalizacji ryzyka.
-
Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 7.12.2017r. (Dz.U. 2017, poz. 2294)
– Ustalanie zakresu i częstotliwości badań wody surowej i uzdatnionej
– Ustalanie punktów zgodności poboru prób wody
– Informowanie odbiorców wody o jakości wody
– Ocena jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
-
Działania, w przypadku wystąpienia przekroczeń parametrów wody
– Informowanie o jakości wody konsumentów, odpowiednie urzędy i nadzory
– Udostępnienie punktów zastępczych wody
– Działania naprawcze
– Sprawdzenie skuteczności podjętych działań
-
Projekt z dnia 5 października 2025 r. – Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi – przewidywane zmiany i nowe zadania dla Przedsiębiorstw Wodociągowych, Samorządów i Państwowej Stacji Sanitarnej
Harmonogram: 17 grudnia 2025, godz. 9:00–11:00
Prowadząca: mgr inz. Anita Skolimowska – Absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Od ponad 20 lat związana z branżą wodociągową. Obecnie pełni funkcję głównego technologa ds. gospodarki wodnej w Krokowskim Przedsiębiorstwie Komunalnym z siedzibą w Żarnowcu.
Odpowiada za utrzymanie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz nadzór nad eksploatacją 11 stacji uzdatniania wody i sieci wodociągowej. Wykonuje analizy jakości wody w laboratorium Spółki. Specjalizuje się także w przygotowaniu operatów wodnoprawnych oraz koncepcji i projektów modernizacji ujęć i infrastruktury wodnej.
Regulamin webinarów, Instrukcja do platform wideokonferencyjnych z których korzysta GFW dostępna TUTAJ (w Dokumentach do pobrania na dole strony)



