E-193 Enterokoki kałowe w wodzie – Wykrywanie i oznaczanie wg E-193 PN-EN ISO 7899-2:2004 wraz z elementami dobrych praktyk laboratoryjnych
Celem szkolenia jest pozyskanie i usystematyzowanie wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej na temat badania w wodzie Enterokoków kałowych.
Szkolenie obejmuje informacje na temat Enterokoków kałowych, wymagań prawnych ich badania w wodzie, a także metodologii wykrywania i oznaczania opartej na PN-EN ISO 7899-2:2004. Uwzględnia również Dobre Praktyki Laboratoryjne oraz studium przypadku najczęściej popełnianych błędów w zakresie oznaczania Enterokoków kałowych.
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników mikrobiologicznych laboratoriów badania wody – tych którzy zaczynają pracę z Enterokokami kałowymi jak i tych, którzy pragną rozszerzyć swoją dotychczasową wiedzę.
Zakres szkolenia:
- Wymagania obszaru regulowanego prawnie w odniesieniu do badania obecności Enterokoków kałowych w wodzie.
- Charakterystyka Enterokoków kałowych
– Klasyfikacja
-Właściwości
– Źródło i Środowisko występowania
– Ryzyka dla ludzi i instalacji jakie niesie ze sobą obecność Enterokoków kałowych - Pożywki
- Metody
– Charakterystyka Metody filtracyjnej
– Charakterystyka Metody powierzchniowej
– Charakterystyka Metody wgłębnej - Przeprowadzenie badania wg PN-EN ISO 7899-2:2004
– Przygotowanie próbki analitycznej
– Filtracja membranowa
– Inkubacja płytek
– Odczyt i Identyfikacja - Potwierdzenie ważności badania
- Wyrażanie i Raportowanie wyników
- WSKAZÓWKI i PRZYKŁADY Z ŻYCIA LABORATORIUM
– GLP w laboratorium mikrobiologicznym
– Zakażenie wtórne – przykłady świadczące o zakażeniu wtórnym w trakcie analizy
Harmonogram spotkania: 21.03.2023 godz. 10:00 – 11:30
Prowadząca: Maria Czuba-Latoń – Mikrobiolog praktyk i pasjonatka z 14 letnim doświadczeniem, specjalizuje się w badaniach mikrobiologicznych wody oraz identyfikacji ryzyka mikrobiologicznego w przemyśle napojowym. Opracowuje materiały i przeprowadza międzynarodowe szkolenia w zakresie szeroko pojętej mikrobiologii produkcyjnej (GLP, Identyfikacje mikrobiologiczne, plany kontroli, walidacje alternatywnych metod badawczych mikrobiologicznych). Odgrywa aktywna rolę jako audytor wiodący procesów produkcyjnych w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności. Posiada doświadczenie w certyfikacji pracowników w zakresie mikrobiologii, bierze udział we wdrażaniu międzynarodowych standardów w laboratoriach.
Regulamin webinarów, instrukcja do platform wideokonferencyjnych z których korzysta GFW dostępna TUTAJ (w Dokumentach do pobrania na dole strony)