GZ-10 Doskonalenie kompetencji technicznych laboratorium mikrobiologicznego żywności.
Szkolenie adresowane jest do kierowników i pracowników laboratoriów mikrobiologicznych, zajmujących się badaniami żywności. Podczas szkolenia zostaną omówione wymagania normatywne dla laboratorium mikrobiologicznego żywności.
Program szkolenia:
- Wprowadzenie do szkolenia:
- Wymagania normatywne dla laboratorium mikrobiologicznego żywności: PN-EN ISO 7218, EA 4/10
- Doskonalenie i nadzorowanie:
- Warunków lokalowych i środowiskowych,
- Personelu,
- Wyposażenia,
- Materiałów pomocniczych,
- Postępowania z obiektami do badań,
- Wykonywania badań,
- Szacowania niepewności pomiaru,
- Zapewnienia, jakości wyników badań,
- Sprawozdań z wykonanych badań,
- Przykłady, konsultacje, pytania, dyskusja.
Wykładowca – mikrobiolog praktyk, ekspert w obszarze diagnostyki mikrobiologicznej żywności, ekspert techniczny i audytor wiodący systemu zarządzania laboratorium mikrobiologicznym wg normy PN-EN ISO/IEC 17025, wieloletni trener szkoleń w obszarze mikrobiologii żywności, diagnostyki mikrobiologicznej żywności, prawa żywnościowego, systemu zarządzania w laboratorium mikrobiologicznym, zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji, dystrybucji i przetwórstwie żywności.