E-194 Escherichia coli i bakterie grupy coli w wodzie – Wykrywanie i oznaczanie wg PN-EN ISO 9308-1:2014 wraz z elementami dobrych praktyk laboratoryjnych.
Celem szkolenia jest pozyskanie i usystematyzowanie wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej na temat badania w wodzie Escherichia coli i bakterii grupy coli.
Szkolenie obejmuje informacje na temat Escherichia coli i bakterii grupy coli, wymagań prawnych ich badania w wodzie, a także metodologii wykrywania i oznaczania opartej na PN-EN ISO 9308-1:2014. Uwzględnia również Dobre Praktyki Laboratoryjne oraz studium przypadku najczęściej popełnianych błędów w zakresie oznaczania Escherichia coli i bakterii grupy coli.
Zakres szkolenia:
- Wymagania obszaru regulowanego prawnie w odniesieniu do badania obecności Escherichia coli i bakterii grupy coli w wodzie.
- Charakterystyka Escherichia coli i bakterii grupy coli
-Klasyfikacja
-Właściwości
-Źródło i Środowisko występowania
-Ryzyka dla ludzi i instalacji jakie niesie ze sobą obecność Escherichia coli i bakterii grupy coli - Pożywki
- Metody
-Charakterystyka Metody filtracyjnej
-Charakterystyka Metody powierzchniowej
-Charakterystyka Metody wgłębnej - Przeprowadzenie badania wg PN-EN ISO PN-EN ISO 9308-1:2014
-Przygotowanie próbki analitycznej
-Filtracja membranowa
-Inkubacja płytek
-Odczyt i Identyfikacja
-Potwierdzenie ważności badania - Wyrażanie i Raportowanie wyników
- WSKAZÓWKI i PRZYKŁADY Z ŻYCIA LABORATORIUM
-GLP w laboratorium mikrobiologicznym
-Zakażenie wtórne – przykłady świadczące o zakażeniu wtórnym w trakcie analizy
-Norma PN-EN 9308-1:2014-12 A1:2017 - Pytania i Odpowiedzi
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników mikrobiologicznych laboratoriów badania wody – tych którzy zaczynają pracę z Escherichia coli i bakteriami grupy coli jak i tych, którzy pragną rozszerzyć swoją dotychczasową wiedzę
Harmonogram spotkania: 23.03.2023, godz. 10:00- 11:30
Prowadząca: Maria Czuba-Latoń – Mikrobiolog praktyk i pasjonatka z 14 letnim doświadczeniem, specjalizuje się w badaniach mikrobiologicznych wody oraz identyfikacji ryzyka mikrobiologicznego w przemyśle napojowym. Opracowuje materiały i przeprowadza międzynarodowe szkolenia w zakresie szeroko pojętej mikrobiologii produkcyjnej (GLP, Identyfikacje mikrobiologiczne, plany kontroli, walidacje alternatywnych metod badawczych mikrobiologicznych). Odgrywa aktywna rolę jako audytor wiodący procesów produkcyjnych w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności. Posiada doświadczenie w certyfikacji pracowników w zakresie mikrobiologii, bierze udział we wdrażaniu międzynarodowych standardów w laboratoriach.
Regulamin webinarów, Instrukcja do platform wideokonferencyjnych z których korzysta GFW dostępna TUTAJ (w Dokumentach do pobrania na dole strony)